Ziektewetuitkering aanvragen?
Ziektewetuitkering aanvragen? Een ziektewetuitkering aanvragen uwv hoort doorgaans door de werkgever gedaan te worden en voor de werknemer duurt een uwv ziektewetuitkering uiterlijk 2 jaar ziek is.
De ziektewetuitkering uwv wordt doorgaans ook wel de ZW-uitkering genoemd. De ziektewet wordt ook wel gezien als het vangnet en dit “vangnet” kan in de volgende gevallen gebruikt worden:
- Ziek door bevalling of zwangerschap
- Ziek door orgaandonatie
- Werkgever heeft een no-riskpolis
- Zieke werknemer valt onder Compensatieregeling
Een vrouw heeft tijdens haar zwangerschapsverlof recht op een zwangerschapsuitkering. Als de werknemer in dienst is en voor of na haar verlof ziek wordt door haar bevalling of zwangerschap, dan kan een werkgever een ww en ziektewetuitkering aanvragen.
Wanneer de werknemer ziek wordt door orgaandonatie, dan kan de werkgever ook een betaling ziektewetuitkering voor diegene aanvragen. Als werkgever kan hij de uitkering met het loon van de werknemer verrekenen. Als een werknemer met een no-riskpolis ziek wordt, dan zal ook de werkgever de ZW-uitkering aan moeten gaan vragen.
Mocht de zieke werknemer onder de compensatieregeling vallen, dan kan het zo zijn dat de werkgever voor oudere en voormalig werkloze werknemers het UWV de ZW-uitkering betaalt. Het UWV betaalt de uitkering dan vaak aan de werkgever.
Hoeveel is ziektewetuitkering?
Is de werknemer ziek door bevalling, zwangerschap of orgaandonatie? Dan zal de werknemer een uitkering van 100% van het dagloon ontvangen. Voor de werknemers met een no-riskpolis ligt het weer wat anders.
De werknemers met een no-riskpolis ontvangen in het eerste jaar tussen de 70 en 100 procent van het dagloon. Dit geldt ook voor de werknemers voor wie de compensatieregeling. De exacte hoogte hangt af van het cao en het soort dienstverband van de werknemer. In het tweede jaar is de uitkering 70 procent van het dagloon.