Een slapend contract
Ziek zijn is nooit leuk, zeker niet als dit voor een langdurige periode is. Ook werkgevers hebben belang bij gezonde werknemers en hebben liever geen werknemers die langdurig ziek zijn. Voor een werkgever komen er veel kosten om de hoek kijken wanneer een werknemer langdurig ziek is.
Als een werknemer na twee jaar nog steeds ziek is, mag een werkgever ontslag gaan aanvragen bij het UWV. In sommige gevallen krijgt u als werknemer te maken met een slapend contract/dienstverband.
Wat is een slapend contract?
Werkgevers mogen via het UWV ontslag aanvragen voor een werknemer, als deze langer dan twee jaar ziek is. In sommige gevallen vragen werkgevers geen ontslag aan via het UWV en blijft de werknemer in dienst van het bedrijf. Vanaf dat moment praten wij over een slapend dienstverband, de werknemer blijft officieel in dienst van de werkgever.
Waarom doen werkgevers dit?
De belangrijkste reden waarom werkgevers besluiten om te zorgen voor een slapend dienstverband is de transitievergoeding. Op deze manier hopen werkgevers geen transitievergoeding te hoeven betalen. Wanneer een werkgever na twee jaar een werknemer wil ontslaan via UWV, dient deze een transitievergoeding te betalen.
Zitten er ook risico’s aan voor de werkgever?
Aan een slapend contract of een slapend dienstverband zit een groot risico voor de werkgever. Een werknemer blijft officieel in dienst van het bedrijf en heeft bij herstel het recht om terug te keren op zijn werkplek.
Wanneer een werknemer bij re-integratie opnieuw ziek is geworden bestaat het risico dat de werkgever opnieuw twee jaar het loon moet doorbetalen.
Is een slapend dienstverband toegestaan?
Er zijn in Nederland diverse rechtszaken geweest van werknemers tegen werkgevers om het slapende dienstverband. Volgens de rechter is een werkgever niet verplicht om bij ziekte zijn werknemer te ontslaan. Het laten bestaan van een slapend contract is dus wettelijk gezien toegestaan.
Het slapende contract en de politiek
De rechter heeft dan misschien geoordeeld dat het instant houden van een dienstverband niet tegen de wet is, maar de politiek wil toch actie ondernemen op dit vlak. De politiek heeft echter ook begrip voor werkgevers op dit punt en willen nu de Wet werk en zekerheid gaan aanpassen.
De politiek is nu van plan om werkgevers een compensatie te geven als deze een werknemer moeten ontslaan wegens langdurige ziekte. De uitkering aan de werkgever moet dan worden betaald uit het Algemeen werkloosheidsfonds.
Heeft u problemen met uw contract en heeft u hier hulp bij nodig? Bel ons direct op 085-3031256 of stuur ons een e-mail via info@uwvbezwaarburo.nl.