Page content

Arbeidsongeschikt door depressie

Arbeidsongeschikt door depressie

Arbeidsongeschikt door depressie? De combinatie chronische depressie en wia komt vaker voor dan je denkt. Waar depressie vroeger niet echt serieus genomen werd, zijn er steeds meer mensen die depressief zijn of worden tijdens werkverband.

Van een depressie genees je natuurlijk niet in een paar dagen en de weg naar herstel bij een depressie is vaak lang en neemt veel tijd in beslag. En exact om deze reden komt het UWV al snel om de hoek kijken, ook wel de depressie ziektewet uwv genoemd.

Wanneer je in loondienst bent bij een werkgever, dan zul je al snel na 6 weken ziekteverzuim te maken hebben met de regels van het UWV. Mocht je niet in loondienst zijn, dan zul je al vanaf de tweede dag van je ziekte te maken hebben met het UWV.

Depressie wia, hoe zit precies?

Wia depressie gaat dat wel samen? Wanneer een burnout voor een langdurig ziekteverzuim kan zorgen, kan het zijn dat je niet meer in aanmerking komt voor een WIA-uitkering. WIA staat voor Wet Inkomen naar Arbeidsvermogen. Het is dan wel belangrijk dat je weet wat het UWV en je werkgever van jou verwachten.

Als jij of je werkgever de regels van het UWV niet goed naleeft, dan bestaat de kans dat je geen aanspraak meer kunt maken op een WIA-uitkering. In sommige gevallen zal het UWV boetes aan de werkgever opleggen.

Wel of geen ziektewet uitkering door depressie ziektewet uwv?

Wanneer je niet in loondienst bent bij een werkgever, dan zal het UWV beoordelen of je met je depressie klachten, recht hebt op een ziektewet uitkering. Dan zal het UWV binnen vier weken na de eerste datum van ziekmelding.

Na het moment van de ziekmelding neemt een UWV-medewerker contact met je op om te kijken wat voor werk je gaan hebt, waarom je niet meer kunt werken en wanneer je weer denkt te gaan werken. Zo ben je verplicht om aan dit gesprek mee te werken.

Als het UWV na vier weken nog geen beslissing heeft genomen over je ziektewet uitkering dan kun je contact met het UWV opnemen en ze vragen binnen 2 weken alsnog een beslissing te nemen.

  Comment Section

  1 reactie op “Arbeidsongeschikt door depressie


  Door Ts op 2 april 2019

  Hoe kan ik mij ziekmelden bij het UWV wegens depressie zonder werkgever

  Plaats een reactie


  *